SOA-test via de huisarts
Hoe werkt een SOA-test?
Als je via de huisarts een SOA-test (test voor een Seksueel Overdraagbare Aandoening of ‘SOA’) wilt doen, hoe werkt dat dan precies? De meest voorkomende SOA-tests kun je zelf thuis doen, maar sommige SOA’s gaan via een bloedonderzoek. Dit hangt af van je klachten en je risico. Maak een afspraak met de huisarts, dan kijken we welke test jij nodig hebt.
Tests die je zelf kunt afnemen
Met tests die je zelf kunt afnemen kun je laten controleren op:
- Chlamydia
- Gonorroe
- Trichomonas
- Mycoplasma Genitalium
Tests via bloedonderzoek
Voor de onderstaande SOA’s moet je laten testen via bloedonderzoek:
Wanneer kan ik een test afnemen?
Als je een SOA-test wil doen en geen klachten hebt, moet je daar minimaal drie weken mee wachten na mogelijke besmetting. Als je voor die tijd een test afneemt kan de uitslag namelijk negatief zijn terwijl je wel een SOA hebt.
Wat kost een SOA-test bij de huisarts?
Kosten van een SOA-zelftest
De kosten van een SOA-test verschillen per type. Bij testen op chlamydia, gonorroe, trichomonas of mycoplasma genitalium betaal je 40 tot 50 euro per test. Het maakt voor deze tests niet uit of ze positief of negatief zijn, het bedrag blijft hetzelfde.
Kosten van SOA-tests via bloedafname
Voor testen op syfilis, HIV en hepatitis B betaal je ongeveer 30 euro per test inclusief afname. Hier maakt het wel uit of ze positief of negatief zijn. Bij een positieve uitslag worden de kosten namelijk hoger.
Extra kosten voor ordertarief
Als je al betaald hebt voor een SOA-test, komt er nog een extra bedrag bij per wattenstaafje/bloedafname. Dit heet ordertarief, reken op ongeveer 20 euro.
Eigen risico
De kosten van de SOA-testen gaan van je eigen risico af. Heb je je eigen risico al opgemaakt? Dan kost het je niets extra.
Alle deze prijzen zijn indicaties en zijn misschien veranderd als je dit leest. Kijk voor de exacte tarieven op de site van Certe. Ga naar "Tarieven Medische microbiologie" en kijk onder SOA.