Rijbewijskeuring en rijbewijsaantekening

Rijbewijskeuring of rijbewijsaantekening?

Een rijbewijskeuring wordt gedaan door een onafhankelijke arts, dus niet uw eigen huisarts. Dit is verplicht voor iedereen die ouder is dan 70 en een nieuw rijbewijs aanvraagt. Een rijbewijsaantekening moet door uw eigen huisarts worden gedaan. Dit is nodig als u jonger bent dan 70 en u heeft één of meerdere van de vragen op de eigen verklaring (zie hieronder) ingevuld met "ja". Uw huisarts geeft dan een toelichting. Bijvoorbeeld als u hartproblemen heeft zal de arts opschrijven wat er precies is voorgevallen en zal de medicatie opschrijven. Uw eigen huisarts heeft uw dossier en kan dus een toelichting geven bij uw medische bijzonderheden.
Rijbewijskeuringen voor vrachtwagen en bus mogen alleen worden gedaan door bedrijfsartsen en worden dus niet gedaan door ons.

De rijbewijskeuring als u ouder bent dan 70

Hieronder staat wat u moet doen om te kunnen worden gekeurd:

1. U haalt een "eigen verklaring" bij uw gemeente. Deze "eigen verklaring" is een vragenlijst over uw gezondheid. Het is ook het formulier waar de keurende arts zijn bevindingen opschrijft. De verklaring kost u ongeveer 20 euro. Voordat u naar de keuring gaat dient u de verklaring in te vullen en te ondertekenen.

2. U dient de volgende zaken mee te nemen naar de keuring:
- een identiteitsbewijs, bijvoorbeeld uw oude rijbewijs, paspoort of ID-kaart
- de "eigen verklaring"
- urine in een klein, schoon potje
- uw bril of contactlenzen

3. Tijdens de keuring kijkt de arts naar de volgende zaken:
- of u goed uw armen en benen kunt bewegen
- de bloeddruk
- suikerbepaling in urine of bloed
- gezichtsscherpte en gezichtsvelden
- lichamelijke en psychische toestand
De arts vult deze zaken in op de eigen verklaring.

4. U stuurt de eigen verklaring naar het CBR. Daar bekijkt een arts de gegevens en bepaalt of uw rijbewijs verlengd wordt: als er geen bijzonderheden zijn geeft hij een Medische Verklaring van Geschiktheid af. Hiermee kunt u bij het gemeentehuis een nieuw rijbewijs ophalen.

Afspraak maken voor een rijbewijskeuring in Groningen

Als u een afspraak wilt maken in onze praktijk in Groningen dan kunt u op werkdagen elke ochtend van 08.00 tot 12.00 bellen met 050-5892369.

Parkeren

Onze praktijk bevindt zich in het centrum van Groningen. Vlak voor de onze praktijk in bevindt zich een grote parkeergarage, parkeergarage Ossenmarkt, waar vrijwel altijd plaats is. Aan de uitgang bij de gracht kunt u (met twee liften) op de Ossenmarkt komen.

Kosten rijbewijskeuring en rijbewijsaantekening

U betaalt bij 45 euro voor een rijbewijskeuring. De kosten voor een rijbewijsaantekening zijn 25 euro. U dient deze bedragen per PIN of contant af te rekenen bij de assistente.

Meer informatie over de rijbewijskeuring

Op de site van het CBR vindt u meer informatie over het rijbewijs als u ouder bent dan 60.