Privacyreglement

Privacyreglement Huisartsen Ossenmarkt

Algemeen

De AVG is de wet ter bescherming van privacy en persoonsgegevens. Op grond van deze wet heeft een organisatie die met persoonsgegevens werkt bepaalde plichten en heeft degene van wie de gegevens zijn bepaalde rechten. Naast deze algemene wet gelden specifieke regels voor de privacy in de gezondheidszorg. Deze regels staan onder andere vermeld in de Wet geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO).

Dit privacyreglement is bedoeld om je te informeren over je rechten en onze plichten die gelden op grond van de AVG en de WGBO.

Huisartspraktijk

In onze praktijk kunnen diverse persoonsgegevens verwerkt worden. Dit is noodzakelijk om je medisch goed te kunnen behandelen en ook nodig voor het financieel afhandelen van de behandeling. Daarnaast kan verwerking noodzakelijk zijn voor, bijvoorbeeld, de bestrijding van ernstig gevaar voor je gezondheid of ter voldoening aan een wettelijke verplichting (bijvoorbeeld het verplicht melden van een besmettelijke ziekte op grond van de Wet Publieke Gezondheid).

Onze plichten

Wij zijn als huisartspraktijk volgens de AVG verantwoordelijk voor de verwerking van persoonsgegevens die in onze praktijk plaatsvindt. Aan de plichten die daaruit voortkomen, voldoet de praktijk als volgt:

  • Je gegevens worden voor specifieke doeleinden verzameld:

    • voor zorgverlening;

    • voor doelmatig beheer en beleid;

    • voor ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en voorlichting.

  • Er vindt in beginsel geen verwerking plaats voor andere doeleinden.

  • Je wordt op de hoogte gesteld van het feit dat je persoonsgegevens verwerkt worden. Dit kan gebeuren door je zorgverlener, maar ook via een folder of via onze website.

  • Alle medewerkers binnen de huisartspraktijk hebben zich verplicht om vertrouwelijk om te gaan met je persoonsgegevens.

  • Je persoonsgegevens worden goed beveiligd tegen onbevoegde toegang.

  • Je persoonsgegevens worden niet langer bewaard dan noodzakelijk is voor goede zorgverlening.

Voor medische gegevens is deze bewaartermijn in principe 15 jaar (vanaf de laatste behandeling), tenzij langer bewaren noodzakelijk is, bijvoorbeeld voor de gezondheid van jezelf of van je kinderen. Dit is ter beoordeling van de behandelaar.

Je rechten als betrokkene:

Je hebt de volgende rechten:

  • Het recht om te weten of en welke van je persoonsgegevens verwerkt worden.

  • Het recht op inzage en afschrift van die gegevens (voor zover de privacy van een ander daardoor niet wordt geschaad).

  • Het recht op correctie, aanvulling of verwijdering van gegevens indien dat nodig mocht zijn.

  • Het recht om (gedeeltelijke) vernietiging van je medische gegevens te vragen. Hieraan kan alleen tegemoet worden gekomen als het bewaren van de gegevens voor een ander niet van aanmerkelijk belang is en de gegevens op grond van een wettelijke regeling niet bewaard moeten blijven.

  • Het recht op het toevoegen van een eigen verklaring (van medische aard) aan je dossier.

  • Het recht om je in bepaalde gevallen tegen de verwerking van je gegevens te verzetten.

Als je gebruik wilt maken van je rechten, dan kun je dit mondeling of door middel van een aanvraagformulier kenbaar maken aan onze praktijk. Je belangen kunnen ook behartigd worden door een vertegenwoordiger (zoals een schriftelijk gemachtigde, of je curator of mentor).

Toelichting op het aanvraagformulier

Je moet er rekening mee houden dat medische gegevens volgens de wet in principe maximaal vijftien jaar bewaard worden. Je helpt ons met het opzoeken van je dossier en het beschermen van je privacy als je het formulier zo volledig mogelijk invult. De door jou ingevulde gegevens worden door ons strikt vertrouwelijk behandeld.

Gegevens patiënt

Hierbij vermeld je de gegevens van de persoon over wie het medisch dossier gaat. De Wet Geneeskundige Overeenkomst (WBGO) beschouwt de patiënt als meerderjarig vanaf 16 jaar. Jongeren vanaf 16 jaar die inzage in of een afschrift van hun medisch dossier willen, moeten zelf de aanvraag indienen. Als de patiënt niet meer in leven is, is het verstrekken van de medische gegevens toegestaan indien verondersteld kan worden dat de overledene hiertegen geen bezwaar zou hebben gehad of er sprake is van zwaarwegende belangen om de zwijgplicht van de zorgverlener te doorbreken. Deze beslissing ligt bij de zorgverlener.

Verstrekking van je persoonsgegevens aan derden

De medewerkers van de praktijk hebben de verplichting vertrouwelijk met je persoonsgegevens om te gaan. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de zorgverlener voor verstrekking van je persoonsgegevens je uitdrukkelijke toestemming nodig heeft. Op deze regel bestaan enkele uitzonderingen. Op grond van een wettelijk voorschrift kan de zwijgplicht van de zorgverlener doorbroken worden, maar ook wanneer gevreesd moet worden voor een ernstig gevaar voor je gezondheid of die van een derde. Bovendien kunnen vastgelegde gegevens, indien noodzakelijk mondeling, schriftelijk of digitaal uitgewisseld worden met andere zorgverleners (bijvoorbeeld de apotheker die een recept verwerkt en zodoende gegevens verstrekt krijgt van de huisarts).

Uitwisseling gegevens

De praktijk deelt, alleen als je hiervoor expliciet toestemming hebt gegeven, via het Landelijk Schakelpunt relevante medische gegevens veilig en betrouwbaar met de huisartsenpost. Ben je ’s avonds of in het weekend op de huisartsenpost geweest, dan deelt die op zijn beurt een waarneembericht met de huisartspraktijk. Zo weet de huisarts precies met welke klachten je op de huisartsenpost bent geweest en wat er naar aanleiding daarvan is ondernomen.

Ook kunnen er medicatiegegevens gedeeld worden met je apotheek en je behandelend medisch specialisten. Daarbij gaat het om medicatie die de huisarts je heeft voorgeschreven, maar ook om eventuele intoleranties, contra-indicaties en allergieën (ICA-gegevens). Daar kunnen andere voorschrijvers en verstrekkers van medicatie rekening mee houden. Zo dragen wij als huisartspraktijk bij aan medicatieveiligheid.

Overdracht van je dossier

Als je een nieuwe huisarts kiest, is het belangrijk dat hij of zij op de hoogte is van je medische geschiedenis. Deze medische geschiedenis staat in je patiëntendossier. Het is gebruikelijk dat de vorige huisarts het dossier overdraagt aan de nieuwe huisarts. De vorige huisarts doet dit zo spoedig mogelijk, in ieder geval binnen een maand, nadat je je vorige huisarts hebt gevraagd het dossier over te dragen aan de nieuwe huisarts.

Het medisch dossier wordt dan door je huisarts persoonlijk, via beveiligde elektronische weg of per aangetekende post overgedragen. Je kunt het originele dossier niet meekrijgen. Wel heb je altijd recht op inzage in je dossier en op een kopie van het dossier. Het dossier kan (indien mogelijk) ook via e-mail aan de nieuwe huisarts worden overgedragen. Beide huisartsen moeten er dan wel voor zorgen dat hun computer en internetverbindingen voldoende beveiligd zijn.

Vraag of klacht

Hebt je een vraag of een klacht? Bijvoorbeeld over met wie wij gegevens delen of onze omgang met je medische gegevens? Dan gaat je huisarts hierover graag met je in gesprek.